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2018年3月14日水曜日

血圧対策にはマメが良い? ― legume

マメ(豆類)は健康に良いというイメージがありますが、実際に血圧を下げる効果があるという研究結果が報告されています。

高血圧対策として注目されています。


Looking for a way to combat high blood pressure? One plant may be able to help, according to a new report.

Researchers from the University of Manitoba in Canada conducted a study, recently presented at an American Heart Association conference, to determine the foods associated with reducing hypertension.

To do so, they examined rats with unhealthy blood pressure levels and heart-related illnesses. They then fed them different types of legumes, including beans, lentils, peas and chickpeas, over a certain period of time.

After analyzing the results, they first found that eating a mix of legumes improved blood flow in the legs of animals with peripheral artery disease, which decreases the size of the arteries in the limbs.

They later discovered that lentils, specifically, blocked high blood pressure and reversed the decline in blood vessel health.
(Najja Parker. This common legume can help lower your blood pressure, study says. Atlanta Journal Constituion. March 13, 2018.)


マメというと"bean"という英単語がすぐに思い浮かびますが、引用した記事では、


legume


という単語が使われています。

はてな、どこかで見たことがあるような?と思ったら、フランス語でした。

実際、英語の"legume"はフランス語から来ており、さらに遡るとラテン語legereにたどり着きます。

ラテン語legereは、「集める」という意味で、一粒一粒のマメは集めることができることに因むそうです。ちなみに、"legend"や"lecture"といった単語も同語源です。

ところで、英語で"legume"は豆類を指すのに対し、フランス語légumeは野菜一般、つまり葉物も根菜も含む野菜一般を指すようです。豆類を野菜の一部と考えるとフランス語の方が単語の示す範囲が広いというのは興味深いところです。

大学時代に使っていたロワイヤル仏和中辞典を引っ張り出して見たところ、豆類については、légume secsと言うらしく、”青物”についてはlégume vertsと載っていました。


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