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2019年11月6日水曜日

porterhouse

朝の通勤電車でレストランのレビュー記事を読むというのはあまり良くないかもしれませんね。

ニューヨークにある老舗ステーキハウスに関する記事を読んでいたら、無性に肉が食べたくなってきました。


Just before the lunch rush hit at noon on a Tuesday, The New York Times dropped a porterhouse-shaped bomb on the Big Apple's culinary scene.

Pete Wells, The Times' restaurant critic, had given zero stars to Peter Luger Steak House, a 132-year-old Brooklyn restaurant considered an institution in New York.

Wells' review, published on October 29, was so scathing in its critique - comparing the service to one's experience at the DMV, calling the fries "mealy and bland" - that it quickly went viral and incited debate among New Yorkers and tourists alike.
(Anneta Konstantinides. I had lunch at Peter Luger after The New York Times gave the iconic steakhouse a scathing zero-star review, and ate one of the best burgers I've ever had. Insider. November 5, 2019.)


残念ながら本日はお弁当持参だったので昼休みにオフィス近くのレストランに行くという選択肢はなかったのですが・・・。

ところで、


porterhouse


という単語は特別なステーキのことを指すものだということを実はあまりよく分かっていませんでした。

そういえば、昔アメリカ出張に行った際、地元の有名なステーキハウスのチェーン店で食事する機会があり、リブステーキやサーロインステーキやらと並んで、一際高い(!)Porterhouseというのがメニューに載っていた記憶が微かにあります。

そもそも牛肉の部位についても詳しくなく、"tenderloin"やら"sirloin"、"rib"など、どれを出されても区別がつかない素人ですから、"porterhouse"と言われてもよく分かりません。

しかし、"porterhouse"という名称は少し変わっていると思いませんか。そもそもが肉の部位らしからぬ単語です。

語源を紐解くと、"porter"というのは駅やホテルで客の荷物を扱うボーイのことですが、そのポーターが好んで飲んでいた黒ビールのことを"porter"と呼んでいたそうです。

そしてその黒ビールを提供する、多分居酒屋みたいな場所だったんでしょうか、それを"porterhouse"と呼んだようです。

肉の話とは全く関係ありませんが、何故かその後"porterhouse"はステーキの一種を指すようになったようです。黒ビールを提供する居酒屋ではステーキも看板メニューだったと窺えます。

ネットを検索していたら、"porterhouse"については以下のような説明が目に留まりました。


Essentially two steaks in one, a Porterhouse steak, cut from the short loin of (typically) a steer, has a filet on one side of its T-shaped bone, and a New York Strip on the other.

Presenting a massive plate of meat and often big enough for two to share, the Porterhouse has become a staple of American steak houses.
(CHARLES DICKENS AND THE ORIGIN OF THE “PORTERHOUSE STEAK.” TodayIFoundout.com. December 30, 2014.)


“Porterhouse steak”というのは、実に2人前のヴォリュームがある巨大なものだと分かります。

いわゆる"porterhouse steak"の発祥を主張する土地はニューヨークシティを始めいくつかあるようですが、どの都市にしても決定的な証拠に欠けるそうです。


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