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2020年9月11日金曜日

epicurean

好き嫌いのある子のために、栄養バランスが偏らないよう、アニメキャラクターなどに模した独創的な一皿を作るお母さんが紹介されています。

記事を読んでみると日本人のお母さんでした。

目玉焼きは卵黄の部分を使ったくまのプーさんになっており、食べるのが憚られるようです。

このお母さんが工夫を凝らして作った数々の料理がインスタグラムで紹介されていますが、海を越えてアメリカでも評判になっています。


She’s a gourmet Michelangelo.

A Japanese nursery schoolteacher has devised a creative way to get her finicky daughters to eat her food — by mimicking pop culture with her meals.

“I make things for my children that I think they would like,” the 44-year-old mother of three from Tokyo told Jam Press about her tasty pastime.

Some of her meticulously molded meals include a chocolate Chewbacca, an avocado Jabba the Hutt and a mouthwatering Winnie the Pooh comprised of egg yolks.

“When I look at the ingredients, I can imagine many characters,” said the “self-taught” home cook, who shares photos of the delicious doppelgangers to her 154,000 followers on Instagram under the name Etoni Mama. She told BuzzFeed she created her handle as an ode to her daughters’ names: Eko, Toko, and Niko.

Despite her sudden internet fame, the epicurean artist said she initially “put a face” on food to entice her daughter, whose diet had become unbalanced.
(Ben Cost. This mom makes next-level lunches for her kids. New York Post. September 10, 2020.)


多くの賞賛の声が寄せられており、記事の冒頭は"gourmet Michelangelo"と持ち上げています。

また、


epicurean artist


とも評されているのですが、この"epicurean"はギリシアの哲学者エピクロスの名前に由来する単語です。

エピクロスは快楽を最高の善と主張していたので、"epicurean"は快楽至上主義者などと辞書に載っていますが、もう一つの意味としては食通、とか美食家、という意味です。

快楽にふけるというと何となく後ろめたい感じもしますが、"epicurean"は、食や芸術などに対する洗練された感覚を持つ人のことを指す意味でも用いられるようになりました。

ちなみに、"epicurean"の対極にあるのがストア派で、ストイック(stoic)、つまり禁欲主義の語源になるものです。


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