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2020年12月3日木曜日

レストランもクラウドの時代!? ― cloud kitchen

唐突ですが、"cloud kitchen"なる概念をご存知でしょうか?

日本でも知られるハンバーガーチェーンのWendy's(何年か前に撤退したかも?)ですが、インド市場への進出を図っているそうです。


US fast food chain Wendy's is ramping up its presence in India, saying it plans to have 400 cloud kitchens and traditional restaurants across the country in the next decade.

Wendy's and its franchise partner Sierra Nevada Restaurants are teaming up with Mumbai-based Rebel Foods to develop and operate 250 cloud kitchens in India as the coronavirus drives up demand for food delivery. Wendy's and Sierra Nevada also plan to open 150 traditional restaurants across the country.

The moves represent a huge expansion for the American burger chain. Wendy's and Sierra Nevada currently operate four brick-and-mortar restaurants and five cloud kitchens in India.
(Sherisse Pham. Wendy's is placing a much bigger bet on India. CNN. December 2, 2020.)


"cloud kitchen"がいわゆるリアル店舗(brick-and-mortar restaurant)と対照となる概念であるだろうことは分かるのですが、具体的に何を意味するのかが分かりません。

記事中、この用語にリンクが設定されていましたのでアクセスすると、下記のような定義があり、なるほどと納得しました。


Ghost kitchens -- also known as cloud kitchens or dark kitchens -- are facilities that produce food solely for home delivery. Because they don't need to attract passing customers, they often occupy premises with lower rents than restaurants, such as warehouses and even parking lots.
(Stephanie Bailey. Cooking food for over 100 restaurants: How a 'ghost kitchen' is adjusting to life in a pandemic. CNN. October 12, 2020.)


"cloud kitchen"は別名、"ghost kitchen"とか"dark kitchen"などとも呼ばれるそうですが、実店舗を持たず、デリバリー専門に稼働するサービスだということです。

2020年、新型コロナウィルス感染症の拡大の影響を受けて、外出制限やレストランの営業自粛により、リアル店舗での飲食が難しくなり、テイクアウトやデリバリーサービスの利用を余儀なくされてきた経緯がありますが、こうした状況が"cloud kitchen"の加速を促している状況があるようです。


Cloud kitchens — also known as ghost kitchens or dark kitchens — are facilities that produce food solely for home delivery. Because they don't need to attract passing dine-in customers, they are often located in buildings that charge lower rents than restaurants.

The global cloud kitchen market will be worth an estimated $71.4 billion by 2027, growing 12% from 2021 to 2027, according to a report published last month by market research firm Valuates Reports.
(Sherisse Pham. Wendy's is placing a much bigger bet on India. CNN. December 2, 2020.)


ブランドを展開する側にしてみれば実店舗を持たないことによるコスト削減がメリットです。

"cloud kitchen"を提供する側はブランドからのロイヤリティーを得るようですが、フランチャイズの仕組みに近いと言われています。

今後のさらなる市場拡大が見込まれるようですが、さてどうなるでしょう。



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