最近30日間のアクセス数トップ3記事

2023年5月10日水曜日

reparation

今日の1語は、“reparation”です。

 

先に言ってしまうと、これは償い、補償、賠償、という意味の名詞です。

 

米国カリフォルニア州で、黒人奴隷とその子孫に対して行われてきた差別について、州が謝罪し補償をする、つまり賠償金を支払うという決定がなされ、その賠償の対象、そして賠償金額の総額が焦点となる中、各メディアが報道しています。

 

 

Democratic California Gov. Gavin Newsom is in a political no-win situation when it comes to a proposal by his own reparations task force to pay up to $1.2 million in taxpayer money to every qualifying Black resident as a means to atone for slavery and discrimination.

 

Newsom has yet to weigh in on the recommendations by California Reparations Task Force, which was created by state legislation he signed in 2020. While the formal recommendations were approved by the task force during a public meeting in Oakland on Saturday, they’ve been working on the plan for more than two years.

(Jessica Chasmer. California reparations recommendations have Newsom between rock and hard place. Fox News. May 9, 2023.)

 

 

reparation”という単語を見ると、準備という意味の名詞である“preparation”にも見えてしまいますが、一応別の単語です。

 

reparation”の語源を確認しますと、ラテン語reparareとあり、これは“repair”、つまり修繕/修理する、補う、弁償する、という意味の動詞と関連があります。こうしてみると“reparation”の意味合いとして覚えやすいですね。

 

ところで、“reparation”と“preparation”は一応別の単語、と書きましたが、語源ではつながっています。“preparation”はラテン語preparareから来ていて、ラテン語parare(“to make ready”)という部分は共通なんですね。(re-pararepre-parare、ということでちょっとややこしいですが・・・。)

 

 

 

0 件のコメント:

コメントを投稿